Biram Zdravlje logo

Alergatul – crezi că nu mai e nimic nou de spus?

shadow illustration

Între noi fie vorba, de câte ori ți-ai spus că vei începe să faci sport „de luni” sau „de la începutul lunii”?

Nu e nimic mai ușor decât să iei decizia de a începe și nimic mai greu decât să o pui în practică. Nu trebuie să vorbim prea mult despre cât de benefic și de sănătos este sportul, pentru că toată lumea știe deja asta, dar putem să te motivăm să începi.

Singurul lucru necesar pentru a începe – motivația


De ce să alegi alergatul pentru început? Iată câteva motive:

  • Este cel mai natural mod de mișcare și exercițiu pentru care suntem evolutiv predispuși.
  • Nu ai nevoie de mult timp și este gratuit.
  • Te echipezi în adidași, pantaloni sport și ieși din casă – nimic mai simplu.
  • Nu ai nevoie de pregătire în prealabil, antrenor personal, echipament deosebit sau teren special.
  • Dacă alergi corect, corpul tău va beneficia enorm.
  • Poți alerga oriunde și oricând.
  • Ai nevoie doar de puțin know-how și multă voință.

De unde să începi?


Ți-ai pus pantofii de sport și ai luat cheile de la apartament – excelent!

Ai făcut deja mai mult decât crezi, primul pas e bifat. Începe cu o plimbare de 30 de minute. După câteva plimbări, când mersul ți se va părea prea ușor, treci la un ritm mai rapid, fără pauze, în același interval de timp. Următorul pas este să introduci scurte intervale de alergare între segmentele de mers rapid, iar cu timpul, mărește distanțele pe care alergi. Important este să nu te forțezi prea tare în timpul alergării. Curând vei ajunge să poți alerga lejer toată perioada de 30 de minute, cu doar câteva pauze de mers.

Așa vei ajunge în faza de jogging, când poți deja alerga 30 de minute fără pauze. De aici înainte, tot ce trebuie să faci este să crești treptat distanța. E simplu de monitorizat cu toate aplicațiile pentru alergare disponibile.

Pe tot parcursul procesului, răbdarea e cea mai importantă. Suprasolicitarea duce doar la accidentări. Aleargă natural și ușor, menține o postură dreaptă și relaxată, cu spatele aliniat. În timp, îți vei dezvolta propriul stil de alergare. Respiră lent – inspiră pe nas și expiră pe gură.
Încălzește-te cel puțin 10 minute înainte de alergare, iar după alergare nu uita de stretching – ideal ar fi 20 de minute.

Câteva sfaturi de final...

Pentru a-ți monitoriza aportul de apă, pune deoparte 2 litri într-o sticlă și consumă-i treptat pe parcursul zilei. În timpul alergării, mușchii se încălzesc rapid, așa că nu este nevoie să porți haine groase.

Cântărirea înainte și după alergare poate fi înșelătoare, deoarece reflectă mai degrabă pierderea de apă prin transpirație. Cel mai bine este să te cântărești o dată la două săptămâni – astfel vei avea o imagine mai clară a progresului real.

După alergare, este posibil să nu-ți fie foame, ba dimpotrivă – apetitul scade. Te vei simți și mai bine din punct de vedere psihic, deoarece în timpul mișcării se eliberează endorfine, hormonii responsabili de starea de bine.

Spor(t) la alergat!